Förberedelse inför förlossning

25.08.2020 12:20
Jag lämnade kursen pepp på att förlösa barn!
 
Heidis kurs var helt klart den enskilt viktigaste och mest välvalda investeringen av alla förberedelser inför vår bebisankomst! Min sambo och jag var båda eniga i att vi ville gå in i en förlossning så förberedda och kunskapsrustade som möjligt.
 
Med besvikelse förstod vi att regionen inte erbjöd någon förlossningskurs under tiden vi väntade vilket fick oss att leta vidare. Det var dock viktigt för oss att det var medicinskt fokus och inte något ”flummigt”. Vi var ute efter fakta och konkreta tips, lära oss tekniker och vilka typer av smärtlindring som finns. Heidi har medicinsk bakgrund, mångårig erfarenhet av svensk förlossningsvård och kanske mest nämnvärt har hon ju själv fött tillräckligt många barn för att fylla ett hockeylag (+ avbytarbänken)! Eftersom Heidi ursprungligen kommer från Tyskland kunde hon även göra vissa intressanta jämförelser mellan tysk och svensk förlossningsvård (med statistiskt underlag och WHO-referenser). Plötsligt var vi ganska tacksamma över att vi fick ta del av helt andra perspektiv än vad vi troligtvis fått om vi gått på något som sjukvården själva erbjudit.
 
Med Heidis verktyg och tips samt en heldag av intressanta exempel, värdefulla samtal och en hel del skratt (eftersom Heidi faktiskt kan göra det både informativt och underhållande), kände vi oss stärkta, informerade och redo. Jag minns hur jag kände mig riktigt pepp på att föda och hur trygg jag kände mig över att min partner varit med på kursen!
 
Fokus ligger absolut på den födande men partnern och partnerns roll är ständigt närvarande under hela föreläsningen och i flera bra exempel samt övningar. 
 
Med i vår grupp var även två stycken omföderskor som deltog då deras första upplevelser inte varit positiva. Detta ledde till (med deras samtycke förstås) att vi andra öven kunde ta del av några verkliga exempel direkt.
 
Nu har vår lilla just fyllt ett och så länge jag har gått och tänkt tillbaka på förlossningen och tiden runt den med positiva ögon (som även innehöll den kontakt vi hade med Heidi före och efter förlossningen då vi hyrde tens och fick låna lite grejer). Jag har sedan dess tipsat om kursen till vänner och bekanta så fort jag fått tillfälle, och skulle kunna prata mig evigt varm om Heidi och hennes fantastiska sätt att leverera viktig information, motivera, betrygga och svara på ”dumma” frågor! Alla borde ta möjligheten att träffa Heidi före sin förlossning! Ni kommer inte ångra er, Thereze & Robin